Çakır: “İş kanunu ekonomi dostu olacak şekilde güncellenmeli”

Çakır: “İş kanunu ekonomi dostu olacak şekilde güncellenmeli”

ABONE OL
17 Mart 2025 09:56
Çakır: “İş kanunu ekonomi dostu olacak şekilde güncellenmeli”
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Çakır: “İş kanunu ekonomi dostu olacak şekilde güncellenmeli”

 

‘Türkiye Yüzyılında Çalışma Hayatı Buluşmaları – Mersin’ Programında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan’a seslenen MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, iş dünyasının ülke ekonomisi üzerindeki etkisine dikkat çekerek, politika belirleme süreçlerine sahadaki deneyimleri nedeniyle iş dünyasının önerilerinin daha çok entegre edilmesi talebinde bulundu.

 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Işıkhan bürokratlarıyla birlikte, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) düzenlenen ‘Türkiye Yüzyılında Çalışma Hayatı Buluşmaları – Mersin’ Programı kapsamında iş insanlarıyla bir araya geldi. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır ve Meclis Başkanı Hamit İzol evsahipliğindeki buluşmaya Ak Parti Mersin Milletvekilleri Ali Kıratlı, Havva Sibel Söylemez, Mersin Valisi Atilla Toros, MTSO Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleriyle il ve ilçe Oda ve Borsa başkanları da katıldı. Toplantıda iş dünyasının taleplerini dinleyen Bakan Işıkhan özellikle bölgede önemli tarım sektörünün geliştirilmesi için mevsimlik işçilerin ücretleriyle ilgili taleplere kayıtsız kalmadı. Tarım Bakanlığı ile Çalışma Bakanlığı bürokratlarının Mersin’deki sektör temsilcileriyle en kısa sürede bir araya getirilerek sorunların net olarak masaya konulmasını talep eden Işıkhan, “Mevsimlik tarım işçileri sorununun çözümü çok önemli. En kısa sürede bu çalışmayı yapalım” dedi.

 

Çakır: “Sahada reel ekonominin gerçekleriyle hareket ediyoruz”

Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Sefa Çakır, çalışma hayatı ve sosyal güvenliğin yalnızca ekonomiyi değil, toplumsal huzuru da, doğrudan etkilemesi açısından kritik öneme sahip olduğunu söyledi. Ülke ekonomisinin en önemli paydaşı olarak iş dünyasını gösteren Çakır, şunları söyledi:

“Bizler sahada, reel ekonominin gerçekleriyle hareket ediyoruz. Eğer iş dünyasının sesi, daha fazla dikkate alınır, sahadaki deneyimlerimiz ve önerilerimiz, politika belirleme süreçlerine daha çok entegre edilirse, Türkiye’yi çok daha güçlü bir noktaya taşıyabiliriz. Mersin iş dünyası olarak, bu buluşmayı, bu yüzden çok önemsiyor ve sizlere teşekkür ediyoruz.”

Ardından Mersin’in ekonomik verilerini paylaşan Başkan Çakır, 184 ülkeye toplam 10 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirerek Türkiye’nin ihracatta yedinci ili olduklarını, vergi tahsilatında ise Türkiye altıncısı konumunda yer aldıklarını bildirdi. Mersin girişimcisinin çalışıp vergisini verdiğini, katma değer yaratıp istihdam sağladığını kaydeden Çakır, bunun yanında geçici koruma altındaki sığınmacıları misafir edip kent ekonomisine entegre ettiklerini, yakın zamanda yaşanan deprem faciası sonrası yüzbinlerce yurttaşa kucak açtıklarını hatırlattı.

 

“İş mahkemelerinde zaman aşımı bir yılla sınırlanmalı”

Çakır konuşmasını iş dünyasının makro beklentilerini sıralayarak sürdürdü.

“Serbest piyasaya dayalı çalışan iş dünyasının en önemli dayanağı yasalardır. Bu anlamda İş Kanunu’nun ‘ekonomi dostu’ olacak şekilde güncellenmesi, iş dünyasının temel önceliklerindendir. Kıdem tazminatı, işsizlik sigortası, işe iade tazminatı, sendikal tazminat gibi, iş hayatına ilişkin, pek çok düzenleme, işverenin ilave istihdama yönelmesini zorlaştırıyor. İkinci konu iş mahkemeleri. İş mahkemelerinde açılan, alacak ve tazminat davalarına ilişkin zamanaşımı sürelerinin, bir yılla sınırlandırılması önemli. İşveren ve işçiyi hukuki olarak karşı karşıya getiren, düzenlemelerin gözden geçirilmesinin, yararlı olacağına inanıyoruz.”

 

“Mevsimlik işçilerin ücreti asgari ücret gibi bakanlık nezdinde belirlenmeli”

Mersin ve bölgenin özel taleplerini dile getirmek istediğini de kaydeden Çakır, Çukurova Bölgesi’nin narenciyenin ve meyvenin ana üretim yeri olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:

“Bu ürünleri toplayan işçiler ve işverenler arasında yaşanan ücret sorunları ve ürün toplamada yaşanan aksaklıklar, ihracata zarar veriyor. Mevsimlik işçilerin ücretlerinin, asgari ücret tespiti gibi, senede bir defa sizin nezdinizde belirlenmesi, narenciye ve meyve sektörünün üretim ve ihracatına önemli destek verecektir.”

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.


HIZLI YORUM YAP